Uutiset

Luolaston pihapiirissä järjestetään Art Up -tapahtuma, jossa on kuvataidetta ja kulttuurielämyksiä ma 22.7. – su 4.8.2019. LUE LISÄÄ!

Luolaston uudet suunnitelmat

Tuunaansaaren Luola Oy on aloittanut keväällä 2019 alueen kehittämishankkeen kansainväliseksi kulttuurimatkailukohteeksi.

PUNKAHARJU ART UP, TUUNAANSAAREN LUOLASTO JA TULEVAISUUDEN ASKELMERKIT

Punkaharjun alueen matkailuyrittäjät ovat viime vuosina saaneet jatkuvasti vastata kysymykseen: ”Mitä on tapahtunut Retretille?” tai ”Avataanko Retretti vielä uudelleen?”

Luolasto, entinen taidekeskus Retretti, varsinaiselta nimeltään Tuunaansaaren luolasto, on elänyt hiljaiseloa vuodesta 2013. Luolaston edustalla Retretin junaseisakkeen vieressä sijaitseva jättimäinen, kuvataiteilija Olavi Lanun Siirtolohkare-niminen veistos on ristitty kansan suussa ”Luolamieheksi” (luolastoidean toteuttajan Pekka Hyvärisen mukaan) ja toiminnan päättymisen jälkeen ”Itkeväksi Pekaksi”; veistos on näyttänyt kovin surulliselta, kun Luolastolla ei ole ollut vuosiin aktiivista elämää. Paikkakunnalla on myös liikkunut aiheeton huhu, että Luolasto olisi veden peitossa ja käyttökelvoton.

Luolastolle etsittiin monelta suunnalta uutta käyttötarkoitusta, mutta vasta nyt näyttää siltä, että aika on oikea. Vaikka nykypäivänä on haasteellista ylläpitää taidekeskusta, on silti ajateltava, että Luolasto on taidekeskus ja taidekeskuksena sen tulee pysyä. Perinteinen klassinen maalaustaide tarvitsee kuitenkin yhteyttä muihinkin taiteen ja kulttuurin muotoihin. Houkutellakseen yleisöä ympärivuotisesti tulevaisuuden taide-, tapahtuma- ja kulttuurikeskus tarvitsee myös populaaria ja viihteellistäkin otetta. Tuunaansaaren luolaston Kalliosalissa on järjestetty jo vuoden ajan kevyen musiikin konsertteja ja tapahtumia Luolasto Events Oy:n Markus Kaskisen ja Jussi Silvennoisen ansiosta. Klassisen musiikin konsertit upeassa 1200 hengen Kalliosalissa ovat myös mahdollisia.

Ympärivuotinen käyttö edellyttää uusia ideoita ja avauksia sekä myös tulevaisuuden koulutus- ja kokoustoimintaa ja niiden kehittämistä. ”Itkevä Pekka” saa herätyksen kesällä 2019 unikeonpäivänä 27.7. – kuullakseen, että Luolastolla on vielä suurempia suunnitelmia. Niitä ei kuitenkaan voida toteuttaa yksin, vaan Punkaharjun ja Saimaan alueen taiteen ystävien ja yrittäjien yhteistyöllä. Siksi järjestetään Punkaharju Art Up -tapahtuma ma 22.7. – su 4.8.2019.

Punkaharju Art Up on pienimuotoinen ja lyhyellä varoitusajalla koottu (mutta isoa tulevaisuutta kohti katsova) 2-viikkoinen kulttuuritapahtuma ja informaatiotilaisuus, jossa alueen toimijat voivat toivottavasti kokea olevansa mukana ideoimassa ja rakentamassa yhteistä tulevaisuutta ja vuorovaikutusta: taiteen, tieteen ja oppimisen tuottamaa iloa sekä Saimaan alueen nostetta siihen arvoon, joka sille kuuluu.

Punkaharju Art Up on alku myös isolle kehitykselle, johon sisältyy maanpäällisten rakennusten purku, luolaston digitalisointi ja modernin tekniikan mahdollistavan nopean dataverkon rakentaminen, näköalakahvilan ja tarvittaessa nykyaikaisten majoitustilojen lisärakentaminen sekä keskuksen uusi avautuminen vuonna 2021–22 – niin klassisen kuin kokeilevan ja esittävän taiteen käyttöön.

Luolaston tuleva nimi on vielä pohdittavana. Tällä hetkellä ei voida käyttää kaupallisesti Retretti- nimeä, koska se on Kruunupuiston hallinnoiman säätiön ja Retretti Oy:n omistuksessa. Yhteistyöneuvottelut on kuitenkin aloitettu ja tulevaisuus näyttää, onko meillä Punkaharjulla taidekeskus Retretti, Punkaharjun Luolasto, Saimaa Art Cave vai jonkin muun niminen kulttuurikeskus. Tehdään yhdessä Saimaan alueen historiaa ja kutsutaan muut mukaan.

Niinpä: Let’s Start Up ja nostetaan Art Up!